Συχνές Ερωτήσεις

Για σκεφτείτε τη φύση για ένα λεπτό. Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από έναν οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο. Με αυτό τον τρόπο τίποτα δεν πάει χαμένο. Φέρτε στο μυαλό σας έναν κύκλο. Ο κύκλος δεν έχει αρχή και τέλος, όπως και κύκλος της ζωής στη φύση. 

Η ανακύκλωση λοιπόν είναι αυτό.. η επανεπεξεργασία των ήδη επεξεργασμένων υλικών και ιδιαίτερα των ανακυκλώσιμων συσκευασιών, σε νέα προιόντα. Η ανακύκλωση μειώνει τη κατανάλωση πρώτων υλών, τη χρήση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Κάθε προϊόν που αγοράζουμε παράγεται με τη χρήση ενέργειας και κάθε επιπλέον κιλοβατώρα ενέργειας επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή λοιπών προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ότι η παραγωγή τους από πρώτες ύλες.

Η υποχρεωτική παρουσία του green dot πάνω στις συσκευασίες, δηλώνει ότι ο παραγωγός συμμετέχει σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και συνεισφέρει οικονομικά στο κόστος της απόκτησης και ανακύκλωσης του προϊόντος.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με την ανακυκλωσιμότητα ή μη του υλικού συσκευασίας.

  1. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια, υπολείμματα φαγητού, μπαταρίες, χαρτοπετσέτες, πάνες, φάρμακα, σπασμένα γυαλιά, κλαδιά, έπιπλα κτλ
  2. Διαχωρίζουμε τις συσκευασίες που ανακυκλώνονται από τα οικιακά απορρίμματα κάθε μέρα.
  3. Αδειάζουμε εντελώς και καθαρίζουμε όπου χρειάζεται τις άδειες ανακυκλώσιμες συσκευασίες.
  4. Διπλώνουμε ή/και συμπιέζουμε τις συσκευασίες από χαρτί-χαρτόνι, και πλαστικό (πχ πλαστικά μπουκάλια νερού, χαρτοκιβώτια κτλ)
  5. Απορρίπτουμε τις συσκευασίες χύμα στους Μπλε κάδους και όχι σε δεμένες σακούλες.

H επικοινωνία με το τμήμα καθαριότητας του Δήμου είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο ευαισθητοποιημένος πολίτης, αν παρατηρήσει παρόμοιο φαινόμενο. 

Επικοινωνήστε με το τμήμα καθαριότητας του Δήμου σας.

Το σύμβολο αυτό μας υποδεικνύει ό,τι το προϊόν έχει κατασκευαστεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε προϊόντα με αυτό το σήμα γιατί έτσι μειώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης και της παραγωγής στο περιβάλλον, το κλίμα, τους φυσικούς πόρους. 

Μπορείτε να επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις μας (κατόπιν ραντεβού). Η εκπαιδευτική δράση αφορά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πραγματοποιούμε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για την ανακύκλωση όλο το χρόνο. Θα σας ξεναγήσουμε στους χώρους μας, θα παρακολουθήσουμε όλη τη διαδικασία της ανακύκλωσης από την συλλογή, τη διαλογή μέχρι τη δεματοποίηση. Και αν πάλι είναι δύσκολο να έρθετε στο χώρο μας, υπάρχει λύση. Ερχόμαστε εμείς σε εσάς και κάνουμε μια παρουσίαση στα παιδιά παίζοντας και μαθαίνοντας.
Η ανακύκλωση εξοικονομεί φυσικούς πόρους, εξοικονομεί ενέργεια, μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Οι ευρέως ανακυκλώσιμες συσκευασίες είναι το χαρτί, το χαρτόνι, τα πλαστικά μπουκάλια, τα δοχεία αλουμινίου και τα μεταλλικά κουτιά.
Δεν είναι δυνατή η ανακύκλωση όλων των συσκευασιών, κάποια είδη όπως ορισμένα πλαστικά, οι μπαταρίες και τα ηλεκτρονικά απόβλητα απαιτούν ειδικό χειρισμό και δεν ανήκουν στους μπλε κάδους. Υπάρχουν ειδικοί κάδοι για αυτά.

Οποιαδήποτε ανακυκλώσιμη συσκευασία που προέρχεται από: χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό. (Σε κάθε μπλε κάδο υπάρχουν αυτοκόλλητα για να σας βοηθήσουν)

Σαφώς και μπορείτε αρκεί να βεβαιωθείτε ότι όντως είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Εξαιρείται το φελιζόλ, τα τζάμια από παράθυρα, τα μπάζα, τα έπιπλα, ρούχα, στρώματα κτλ τα οποία χρήζουν διαφορετικής μεταχείρισης.

Αυτό συμβαίνει γιατί, είτε ο συγκεκριμένος μπλε κάδος περιέχει μέσα σκουπίδια που “μολύνουν” το φορτίο, είτε το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα και στη θέση του βγήκε συμβατικό απποριμματοφόρο -το οποίο έχει καθαριστεί- για τη συλλογή των μπλε κάδων.

  1. Ενημερώστε το Δήμο για να μεριμνήσει για τη τοποθέτηση μπλε κάδου στη γειτονιά σας.
  2. Έξω από τις εγκαταστάσεις μας (4ο χλμ Κατερίνης-Ελασσόνας) υπάρχουν 2 μπλε κάδοι όπου μπορείτε να φέρετε τα ανακυκλώσιμα υλικά με δικό σας μέσο.

Με ευθύνη σας απαντάμε πως ναι! Γίνεται ανακύκλωση των μπλε κάδων στο Νομό Πιερίας. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε με μια επίσκεψη στους χώρους μας (κατόπιν ραντεβού).

Στην Ecosip εργάζονται 20 άτομα που ασχολούνται με τη διαλογή των υλικών από τους μπλε κάδους. Η διαλογή γίνεται με το χέρι, οπότε όλα τα σκουπίδια ή τα υπολείμματα τροφών που ρίχνονται λανθασμένα στους μπλε κάδους, δημιουργούν πρόβλημα. Σεβαστείτε και αναλογιστείτε τους ανθρώπους που εργάζονται στη διαλογή, τη μόλυνση και τη δυσωδία που προκαλείται, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.