Παραγόμενα Υλικά

Χαρτί

Η αυξανόμενη χρήση του χαρτιού τα τελευταία χρόνια -καταναλώνονται πάνω από 200.000.000 τόνοι χαρτιού ημερησίως – καθιστούν απαραίτητη την ανάγκη για ανακύκλωση.

Σκεφτείτε ότι ο κάθε ένας από μας πετά κατά μέσο όρο 250 κιλά χαρτιού ετησίως, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αποψίλωση των δασών και στην υπερθέρμανση του πλανήτη! Η διαδικασία παραγωγής χαρτιού δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Η ανακύκλωση του χαρτιού από την άλλη είναι φιλική προς το περιβάλλον γιατί απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από την διαδικασία παραγωγής χαρτιού από ξύλο.  Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα θέμα ζωτικής σημασίας, και μας αφορά όλους.  Η εταιρία Ecosip έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία να διαχειρίζεται μια ευρεία γκάμα χαρτιού προς ανακύκλωση.

ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΑ

Αποτελείται από φύλλα χαρτιού ή χαρτόκουτα συσκευασίας, χρησιμοποιημένα ή μη, όλων των ποιοτήτων.

ΒΙΒΛΙΑ

Περιέχει όλες τις κατηγορίες βιβλίων. Μπορεί να είναι τυπωμένα ή ατύπωτα ή ακόμη και  τμήματα βιβλίων.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Περιλαμβάνει όλα τα είδη εφημερίδων χρησιμοποιημένες ή μη στις οποίες έχουν αφαιρεθεί εάν υπάρχουν διαφημιστικά φυλλάδια, ή πλαστικά μέρη.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Περιλαμβάνονται κάθε είδους περιοδικά χρησιμοποιημένα ή μη.

ΛΕΥΚΟ ΧΑΡΤΙ

Χαρτιά γραφείου τυπωμένα ή ατύπωτα, σε ολόκληρα φύλλα, κοψίδια ή τρίμματα που προκύπτουν από καταστροφή διαβαθμισμένων εγγράφων.

ΚΟΨΙΔΙ ΧΑΡΤΙΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Προέρχεται από βιομηχανίες παραγωγής χαρτοκιβωτίων.

ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ ΧΑΡΤΙ

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όλες οι κατηγορίες χαρτιού τα οποία δεν είναι δυνατόν να διαχωριστούν περαιτέρω.

Περιλαμβάνει κυρίως εφημερίδες, περιοδικά, κουπόνια ΟΠΑΠ, μικρά κομμάτια χαρτόκουτων και χαρτιά γραφείων.

KRAFT

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν καινούργιοι ή χρησιμοποιημένοι σάκοι συσκευασίας πρώτων υλών.

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτοί που αποτελούνται μόνο από στρώσεις χαρτιού και αυτοί που περιέχουν και προστατευτικό πλαστικό χώρισμα.

ΤΥΠΟΥ TISSUE

Ξακρίδια, ή από ρολά υγείας ή ρολά κουζίνας

TRIPLEX

Ξακρίδια, ρολά ή φύλλα από χαρτί που χρησιμοποιείται κυρίως στην καπνοβιομηχανία για την παρασκευή του κουτιού τσιγάρου

Γυαλί

Υπάρχει γύρω μας σε διάφορες μορφές από τις συσκευασίες χυμών, αναψυκτικών, ποτών κ.ά. μέχρι γυάλινα αντικείμενα διακοσμητικά κτλ.  Το γυαλί είναι αδρανές υλικό και δεν αποσυντίθεται στη φύση, για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να συλλέγεται, να διαχωρίζεται και να ανακυκλώνεται.

Οι μπλε κάδοι δέχονται γυάλινες συσκευασίες και μεταφέρονται στα κατά τόπους ΚΔΑΥ όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους και η προετοιμασία για την ανακύκλωση.  Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται σημαντικές ποσότητες πρώτων υλών και όχι μόνο.  Εξοικονομείται και η ενέργεια που χρειάζεται για την τήξη του ανακυκλώσιμου γυαλιού.  Να σημειωθεί ότι το ανακυκλώσιμο γυαλί απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με τη δημιουργία γυαλιού από νέα ακατέργαστα υλικά.

Η εταιρία μας Ecosip αναλαμβάνει τη συλλογή, το διαχωρισμό και τη μεταφορά γυαλιού οποιασδήποτε μορφής ή χρώματος, και την μεταφορά του για ανακύκλωση ή διαχείριση στους κατάλληλους αποδέκτες. 

Πλαστικό

Η ρύπανση του περιβάλλοντος, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο ίδιο το περιβάλλον αλλοιώνοντας και υποβαθμίζοντας τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 4,2 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο προκύπτουν ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η αλόγιστη χρήση των πλαστικών υλικών και μη ορθή διαχείριση τους έχει συμβάλλει στην επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων από το πλαστικό. Η ανάγκη εξομάλυνσης του προβλήματος είναι επιτακτική.

Στην Ecosip εγγυόμαστε το σωστό διαχωρισμό πλαστικών ανά είδος.  Το ΚΔΑΥ  (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) μας διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί μεγάλο όγκο πλαστικών προς διαλογή ανά είδος.

Εξασφαλίζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή καθαρότητα στις ξεχωριστές κατηγορίες πλαστικού. Τα πλαστικά αφού γίνει η διαλογή τους, προωθούνται στις αδειοδοτημένες ανακυκλώτριες βιομηχανίες πλαστικού, όπου ακολουθεί η παραγωγή νέων πλέον πλαστικών αγαθών.  Με αυτό τον τρόπο γίνεται εξοικονόμηση πρώτων υλών, εξοικονόμηση ενέργειας & επιτυγχάνεται χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα CO2.

Τα πλαστικά που αναλαμβάνουμε να διαχειριστούμε ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • PP / PE
  • LDPE
  • HDPE
  • PET

Αλουμίνιο

Το αλουμίνιο ή αλλιώς «πράσινο» μέταλλο, ικανοποιεί ταυτόχρονα τις τεχνολογικές αλλά και τις οικολογικές απαιτήσεις ως ένα σύγχρονο υλικό.

Οφείλουμε να το ανακυκλώνουμε καθώς είναι από τα υλικά εκείνα, που όσες φορές κι αν ανακυκλωθεί δεν υπάρχει η παραμικρή απώλεια ποιότητας. Επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται με την ανακύκλωση αλουμινίου έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση επιβλαβών εκπομπών αερίων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αλουμινένιες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες, κονσέρβες κάθε είδους, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας κ.ά. 

Η Ecosip μπορεί να διαχειριστεί τα μεταλλικά  απορρίμματα από: αλουμίνιο, ανοξείδωτο χάλυβα, χαλκό, μαλακό σίδηρο, καλώδια και προφίλ μετάλλων. 

 

Λευκοσίδηρος

Τις συσκευασίες από λευκοσίδηρο τις συναντάμε συνήθως στις κονσέρβες π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.α, σε συσκευασίες από φαγητά και ποτά, αλλά και σε συσκευασίες σπρέι. 

Σαν υλικό ο λευκοσίδηρος δεν είναι τοξικός μιας και τα περισσότερα άλατα λευκοσιδήρου είναι κυρίως οργανικά. Η διαδικασία επεξεργασίας λευκοσίδηρου είναι όμοια με τα υπόλοιπα μέταλλα, όπως του αλουμινίου.

Η Ecosip μπορεί να διαχειριστεί τα μεταλλικά  απορρίμματα από: αλουμίνιο, ανοξείδωτο χάλυβα, χαλκό, μαλακό σίδηρο και προφίλ μετάλλων. 

Tetrapak

Μια συσκευασία Tetra Pak αποτελείται από 6 διαφορετικά επίπεδα-φύλλα.

Συγκεκριμένα χαρτί (75%), αλουμίνιο (20%) και πολυμερή (5%) και έχουν ένα διαφορετικό τρόπο διαχείρισης από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά.

Η Ecosip συλλέγει και διαχειρίζεται συσκευασίες Tetra Pak.