Η σημασία της ανακύκλωσης και γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε

Αν θέλουμε να είναι βιώσιμος και καθαρός ο πλανήτης μας για τις επόμενες γενιές τότε, η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας. Τα οφέλη για το περιβάλλον είναι πολλά, αφού φτιάχνουμε νέα προϊόντα από τα παλιά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια και στις χωματερές. Όλα ξεκινούν από το σπίτι, αν έχετε τη φιλοσοφία να μην πετάτε τα παλιά σας αντικείμενα και να τα χρησιμοποιείτε για νέα χρήση, τότε κάνετε ανακύκλωση και δεν το γνωρίζετε!

Όταν σκέφτεστε  ανακύκλωση, τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Επαναχρησιμοποίηση, μείωση, περιβάλλον, πλανήτης, εξοικονομώ, ενεργειακή κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, και να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Πρέπει να ανακυκλώνουμε γιατί η ανακύκλωση

  • Βοηθά στη διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος 
  • Βοηθά στη μείωση των ποσοτήτων των απορριμμάτων που παράγονται
  • Βοηθά στη διατήρηση πολλών μη ανανεώσιμων πόρων
  • Βοηθά στην εξοικονόμηση  ενέργειας και κατά συνέπεια βοηθά στην αποφυγή της ενεργειακής κρίσης
  • Βοηθά στην αποτροπή της υπερβολικής υπερφόρτωσης των χώρων υγειονομικής ταφής 
  • Βοηθά στη δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας
  • Βοηθά στη εξοικονόμηση πρώτων υλών
  • Προστατεύει την οικονομία ενός νοικοκυριού

Η ανακύκλωση χρησιμοποιεί παλιά και άχρηστα προϊόντα ή αντικείμενα που δεν εξυπηρετούν καμία χρήση και τα μετατρέπει ξανά σε νέα προιόντα. Με λίγα λόγια και εξοικονομούμε πόρους και στέλνουμε λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές, και σαν αποτέλεσμα βοηθάμε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ρύπανσης των υδάτων.

Κάθε μέρα ο πληθυσμός της γης αυξάνεται ραγδαία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μαζί με τον πληθυσμό αυξάνεται και η ποσότητα των παραγόμενων αποβλήτων. Όσο μεγαλύτερη η παραγωγή αποβλήτων τόσο περισσότερος χώρος απαιτείται για την απόρριψη αυτών των απορριμμάτων. Αυτός ο συνεχόμενα αυξανόμενος πληθυσμός, χρειάζεται χώρο για να ζήσει, χώρο να αναπνεύσει, χώρο να κινηθεί, χώρο για να καλλιεργήσει κτλ. Αν όλο αυτο το χώρο τον καταλάμβαναν σκουπίδια και χωματερές, πόσο εύκολη θα ήταν η επιβίωση του ανθρώπινου είδους; Η ανακύκλωση μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, το κάψιμο των απορριμμάτων όχι, δεν είναι λύση. Παράγουμε και χάνουμε πολύτιμη ενέργεια για το κάψιμο και παράλληλα προκαλούμε σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση στο περιβάλλον μας.

Η ανακύκλωση ενός μόνο κουτιού από αλουμίνιο, εξοικονομεί αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσει μια τηλεόραση για 3 ώρες. Από αυτό το παράδειγμα μπορείτε να καταλάβετε πόση ενέργεια μπορούμε να εξοικονομήσουμε με την συστηματική ανακύκλωση.

Χαρτί, πλαστικό, γυαλί, δοχεία αλουμινίου είναι παραδείγματα ορισμένων προϊόντων που ανακυκλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Ακολουθήστε μας στα social media

Πρόσφατα άρθρα