Κάθε πλαστικό προϊόν που καταναλώνουμε έχει ένα σύμβολο που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιο είδος πλαστικού είναι. Αυτό το σύμβολο ονομάζεται κύκλος Möbius!
Για να καταλάβουμε τον τύπο του πλαστικού που έχουμε στα χέρια μας, αρκεί να δούμε τον αριθμό που αναγράφεται μέσα στο τρίγωνο, που αντιστοιχεί στους εξής τύπους:
PET 1
Polyethylene Terephthalate (πολυαιθυλένιο ή Tερεφθαλικό πολυαιθυλένιο)
Χρήση: Μπουκάλια, μπουκάλια νερού, αναψυκτικών και μαγειρικού λαδιού φαγητοδοχεία κλπ.
Χαρακτηριστικά: Υψηλό επίπεδο διαφάνειας, καθαρό, ελαφρύ και ανθεκτικό. Επιπλέει στο νερό.
Το πλαστικό PET είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και, επιπλέον, είναι πολύ φτηνό στην κατασκευή.
HDPE 2
High – Density Polyethylene (Υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο)
Χρήση: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα πιο «σκληρά» πλαστικά, που χρησιμοποιούνται κυρίως στη συσκευασία απορρυπαντικών, υγρά πιάτων, καπάκια κ.ά.
Χαρακτηριστικά: Σκληρό και ανθεκτικό. Το πλαστικό αυτό είναι σε θέση να αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι 120 ° C, καθιστώντας το από τα πιο ανθεκτικά πλαστικά.
Ανακυκλώνεται!
PVC 3
Polyvinyl Chloride(Πολυβινυλοχλωρίδιο)
Χρήση: Χρησιμοποιείται κυρίως σε οικιακά είδη, σωλήνες, μόνωση, πιστωτικές κάρτες, κλπ.
Χαρακτηριστικά: Συναντάται ως άκαμπτο ή εύκαμπτο, ανάλογα με τους πλαστικοποιητές που περιέχει. Είναι ελαφρύ και ταυτόχρονα εξαιρετικά ανθεκτικό, έχει υψηλή αντίσταση στη φωτιά, χαμηλή διαπερατότητα και υψηλή μονωτική ιδιότητα.
Συνήθως δεν ανακυκλώνεται λόγω χημικών ιδιοτήτων. Αν καεί, παράγει διοξίνες και φουράνια. Μπορεί να επιμολύνει άλλα ρεύματα ανακύκλωσης πλαστικών.
LDPE 4
Low – Density Polyethylene (Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο)
Χρήση: Χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως ζελατίνα, πλαστικές σακούλες, εύκαμπτες συσκευασίες μεμβράνες και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων κλπ.
Χαρακτηριστικά: Ελαφρύ, χαμηλού κόστους, με πολλές εφαρμογές. Όταν συμπιέζεται έχει πιο γλυκό ήχο σε σχέση με εύκαμπτες συσκευασίες από το HDPE ή το PP.
Ανακυκλώνεται.
PP 5
Polypropylene (Πολυπροπυλένιο)
Χρήση: Καπάκια, καλαμάκια, κεσεδάκια γιαουρτιού και μαργαρίνης, στη συσκευασία προϊόντων όπως όσπρια, ζυμαρικά, αρτοποιήματα κλπ
Χαρακτηριστικά: Ανθεκτικό, αποτελεσματικό στη συγκράτηση υγρών. Δεν είναι και τόσο ελαστικό.
Το πλαστικό PP μπορεί να ανακυκλωθεί και τα νέα προϊόντα που προκύπτουν συνήθως είναι δοχεία, δίσκοι, βούρτσες, σκούπες, δοχεία για τις μπαταρίες των αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων χρήσεων.
PS 6
Polystyrene και EPS Expanded Polystyrene(Πολυστυρένιο)
Χρήση: Είναι το πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται θήκες CD, πλαστικά ποτήρια & μαχαιροπήρουνα,ποτήρια και δοχεία φελιζόλ, γλάστρες, παιχνίδια κ.ά
Χαρακτηριστικά: Ελαφρύ, φθηνό, ασταθές πολυμερές. Μαλακώνει μέσα από τη θερμότητα και η βάση του αποτελείται από μονομερές στυρενίου, το οποίο είναι πετροχημικό υγρής συνάφειας.
Δυνητικά μπορεί να ανακυκλωθεί, αλλά στην πράξη αυτό δεν εφαρμόζεται λόγω της συχνής επιμόλυνσής του αλλά και λόγω του μεγάλου όγκου που καταλαμβάνει.
Other 7
Polycarbonate (PC), Polyamide (PA), Acrylnitril – Butadien-Styrol (ABS) κλπ.
Χρήση: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται άλλες πλαστικές ρητίνες, όπως πολυανθρακικά, νάιλον, CD, μπιμπερό, συσκευασία φαρμάκων, υπολογιστές κλπ.
Χαρακτηριστικά: Δύσκολο να καταταχθούν σε κατηγορίες.
Λόγω ποικιλομορφίας και διαφορετικών ιδιοτήτων είναι πολύ δύσκολη η ανακύκλωση αυτών των ειδών.
Σήμερα, οι καταναλωτές, εμείς, πετάμε πολύ εύκολα τα πλαστικά υλικά μας (κυρίως τις συσκευασίες) στα σκουπίδια και όχι στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης, αγνοώντας ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και ότι αποτελούν χρήσιμη πρώτη ύλη για τη βιομηχανία πλαστικών.
Η ανακύκλωση των πλαστικών είναι κάτι στο οποίο μπορούμε πολύ εύκολα να βοηθήσουμε όλοι.
Ελπίζουμε ότι με αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους τύπους πλαστικών και τα κύρια χαρακτηριστικά τους και να ξεκινήσετε να ανακυκλώνετε.